Islık Nasıl Çalınır?

Hayatımızın birçok yerinde ıslık sesi duymamıza rağmen bugün birçoğumuz henüz ıslık çalmayı bilmiyor. Öyle ya da böyle hemen hemen herkes çocukluğundan tut ileri yaşlarında dahi yaşamının bir noktasında ıslık çalmaya denemiş, birçok kişi başarılı oluyor birçok kişi bu hususta başarısızlıkla karşılaşıyor, ıslık çalamayanların sayısı da oldukça fazla. Islık çalmanın birçok yöntemi ve birçok anlatımı bulunuyor.

Islık Çalmak Nasıl Öğrenilir?

Pek çok insan ıslık çalmayı çok zor bir durum olarak görüyor ve ıslık çalmayı denemeyi yorucu buluyor. Basit bir anlatım ve kararlılıkla yapılan denemeler ile ıslık çalması sanıldığı kadar zor bir durum olmaktan çıkıyor. Öncelikli olarak sağ el ve sol elin işaret parmağı ve orta parmağı birleştiriliyor ve kalan parmaklar ile yumruk yapılıyor.

Eller parmak uçları birbirine bakacak şekilde tutuluyor. Ayrıca ıslık çalmak için dudakların hafif ıslak olması gerekiyor, bunun için dudaklar dil ile nemlendiriliyor. Parmaklar ile dil ağız içine doğru kıvrılıyor ve parmakların çeyreği kadarlık kısmının ağzın içinde olması gerekiyor. Ağız hafif gergin tutuluyor, parmaklar ağzın içinde iken ağızdaki hava yavaşça dışarı veriliyor. Küçük bir not olarak, havanın alt dudağın üstünden çıkması gerekiyor.

Islık Çalma Yöntemleri Nelerdir?

  • Parmak ile ıslık çalma, en sık kullanılan ve en gürültülü yöntemdir. Parmakların ağız içerisine yerleştirilmesi ile ıslık çalınır.
  • Parmak kullanmadan ıslık çalma, basit bir yöntemdir. Dudakların büzülmesi şeklinde çalınıyor.
  • Melodili ıslık çalma, kuş sesini andıran uzun ve melodili ıslık çalma yöntemidir.
  • Islık çalma düdüğü, sadece üfleyerek ıslık çalmayı sağlayan basit bir aparat ile ıslık çalma yöntemidir.

Islığın Dili Var Mı?

Bugün dünya üzerinde 60 farklı ıslık dili kullanılıyor. Günümüzde haberleşmenin birçok yolu bulunuyor. Konuşulan her dil ıslık sesine dönebiliyor. Islıklar, dil hareketleri ile biçimlendiriliyor ve anlaşılır kelimeler ortaya çıkıyor. Islıkla haberleşmek gerçek bir dil olabilir, bunu kanıtlayan birçok topluluk bulunuyor. Islık dilinin kaybolmaması ve bu dilin nesiller boyu aktarılması için UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve bu dilin kaybolmaması için uğraşan birçok insan bulunuyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski