Gitar Akordu Nasıl Yapılır?


Gitar çalanların gitarları ile belli bir uyum içinde olmaları gerekiyor. Bu uyum gitarın çıkarması gereken sesi doğru ve net bir şekilde çıkarması ile sağlanabiliyor. Gitarın sesi doğru ve net bir şekilde çıkarması, gitarın akort ayarının doğru bir biçimde yapılmasıyla ilişkilendiriliyor. Gitar akort ayarı, teller ve onları gitar üstüne sabitleyen yerlerin ucunda bulunan burgular ile yapılıyor. Peki, teller ve burgular ile gitar akordu nasıl yapılır?

Gitar Tellerine Göre Akort

Bu akort ayarında dışarıdan herhangi bir referans alına bilinecek ses bulunmuyor. Bundan dolayı gitarın en üst birinci teli akort için doğru ses kabul edilip referans sesi veren tel alarak alınıyor. Diğer teller için ise en üst telin sesi referans alınarak tek tek akort ayarları yapılıyor. Bu yöntemde herhangi bir cihaz kullanılmadığı ve en üst telin doğru sesi çıkardığı kabul edilerek yapıldığı için; bu konularda tecrübeli insanlar tarafından yapılması öneriliyor.

Telefon Akort Uygulamasına Göre Akort

Günümüzde akıllı telefona indirilen gitar akort ayarlama uygulamaları sayesinde gitar akordu yapılabiliyor. Bu uygulamaları sağlıklı kullanmak için; uygulamayı telefona indirdikten sonra sessiz bir ortamda, telefonu gitara yakın konuma getirmek gerekiyor. Gitar telini titreştirildiğinde uygulama telin sesini dinleyerek telin gevşetilmesini veya sıkılmasını istiyor.

İstenilen hareket burgu yardımıyla yapıldıktan sonra aynı tel tekrar titreştiriliyor ve uygulamanın tel akordu için onayını alana kadar verdiği direktifleri yerine getiriliyor. Diğer tellerde de bu şekilde işlemler tekrarlanıyor. İşlemler sonunda gitar akordu hazır hale geliyor. Kullanılan uygulamaların birçoğunun ücretsiz olması ve hemen hemen herkesin akıllı telefon kullanmasından dolayı bu gitar akort ayarlama yöntemi çok sık kullanılıyor.

Tuner ile Akort

Akort ayarı yapabilmek için özel elektronik cihazlar üretiliyor. Bu aletlere genel olarak ‘Tuner’ adı veriliyor. Bu cihazların kullanımı için sessiz bir ortam ve cihazın gitara yakın olması gerekiyor. Bu şekilde dışarıdan gelen herhangi bir sesin, akort ayarı yapılırken araya karışıp yanlış sonuçlara yol açması önleniyor. Gerekli şartlar sağlandıktan sonra herhangi bir gitar teli titreştiriliyor. Cihaz o telin doğru sesi çıkardığı zaman hangi telin titreştiğini anlıyor ve o teli temsil eden harfi gösteriyor. Bu şekilde tuner cihazı ile bütün tellerin akort ayarı yapılıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski