Voleybol Servis Nasıl Atılır?

Voleybolda oyunun başlaması servisle olur. Bu spor branşında servis oyun için son derece önemli ve iyi bir oyuncu için kullanabileceği önemli bir silahtır. İyi servis atılarak doğrudan sayı alınabileceği gibi karşı takımın oyun düzeni bozulabilir ve böylece iyi hücum yapmaları önlenebilir.

 Bu durum hem servis atan takımın bloklarının saha içinde güzel yerleşmesine hem de karşı takım oyuncularının hücumda hata yapma oranlarının artmasına katkı sağlar.

Voleybolda servis atmak için oyuncunun 8 saniye zamanı vardır.

Bu zamanda sporcu nefes alışverişini düzenler, konsantre olur ve servisi kime veya nereye atacağı konusunda planını yapar. Servisin kime atılacağı oyuncunun kendi seçimi olabileceği gibi antrenör tarafından belirlenen bir nokta da olabilir. Bu yüzden sporcular istedikleri zaman istedikleri yere etkili servis atabilmelidirler. Voleybolda servis atmanın birden fazla çeşidi vardır. 

 Alttan Servis

 Genellikle altyapıların küçük yaş klasmanlarında veya voleybola yeni başlamış amatör sporcuların kullandığı servis tipidir. Bu servisin önden alttan servis ve yandan alttan servis olmak üzere iki türü vardır. Sağ elini kullanan bir sporcu bu servisi kullanırken sol elinde tuttuğu topu çok yüksek olmayacak şekilde havaya atar ve aşağıdan getirdiği sağ eliyle topa kuvvet uygular.

 Tenis ve Yüzen Servis

 Erkek voleyboluna nazaran kadın voleybolunda sıklıkla kullanılan topun yön değiştirmesiyle karşılanmasında zorluk yaratan servis türüdür. Sağ elini kullanan bir sporcu bu servisi kullanırken sol elinde tuttuğu topu baş hizasının üzerinde kolunu açtığında buluşabileceği en üst noktaya topu atar. Sol eliyle topu atarken sağ omzu arkaya alınır ve vuruş için hazırlanır. Daha sonra sağ kol topun olduğu noktaya en hızlı şekilde getirilerek sağ avuç içinin topla buluşması sağlanır. 

 Smaç Servis 

 Genellikle erkek voleybolunda sık kullanılan bir servis türü olmasına karşın kadın voleybolunda da görebilmekteyiz. Gücünü atılan servis topunun hızından alan smaç servis, karşılaması en zor servis türlerindendir. Bu servisi atacak oyuncular genellikle antrenmanlarında uzun süren tekrarlar sonucu smaç servislerini mükemmelleştirmektedir. Smaç servis kullanan oyucunun smaç adımlaması yaparak çizgiye basmamak koşuluyla havaya attığı topu smaçla karşıya geçirmesi gerekmektedir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski