Evde Çiçek Yetiştirmek İçin İpuçları

İnsanların her mevsimde güneş ışınlarına karşı korunma şekli değişiklik gösterir. Hatta mevsimden mevsime aldığımız gıdalar bile farklılaşır. Bu kadar karmaşık olmasa da bitkiler ve çiçekler için de aynı durum geçerlidir. Evlerin bir köşesinde duran ve hayatımıza renk katan çiçekler, mevsimlerden ziyade her gün ilgiye ihtiyaç duyabiliyorlar. Peki, evde çiçek yetiştirmek için bilmeniz gerekenler neler? Tüm detaylarıyla evde çiçek bakmanın püf noktaları sizler için sıralandı!

Saksı ne zaman değiştirilmelidir?

Saksıda çiçek yetiştirmenin ana kurallarından biri bitkinizin gelişimi ilerledikçe, saksı boyutunuzu küçükten büyüğe doğru değiştirmenizdir. Kökleri derine doğru inen çiçekler daha derin, kökleri geniş alana yayılan çiçekler ise geniş saksılara gereksinim duyar. Gerektiğinde saksı değişimini yapmazsanız, sıkışmış toprak içindeki bitkiniz yeteri kadar beslenemez. Bu da onun büyümesini olumsuz etkiler.

Doğru Toprağı Seçin

Evde çiçek yetiştirmek için toprak da önemli bir husustur. Eğer bitkinizin saksı değişimine ihtiyacı yoksa, en azından toprağını havalandırmalısınız. Böylece toprağı yabancı maddelerden arındırmış ve vitamin bakımından zenginleştirmiş olursunuz. Bitkinizin özel bir toprak cinsine ihtiyaç duyup duymadığı konusunda internetten destek alabilirsiniz. Mesela kaktüsler, suyu vücutlarında depo ettikleri için diğer saksı çiçeklerinden farklılık gösterirler.

Sulama Rutini Edinin

Çiçeklerinizin toprağını veya saksısını değiştirdikten sonra, uygun miktarda sulama yapmayı ihmal etmemelisiniz. Çiçeklerinizi sulamak, düzenli rutin gerektiren bir eylemdir. Bitkinizin ne sıklıkla su istediği konusunda bilgi sahibi olmanız da önemlidir. Ancak genellikle parmağınızı toprağa iki cm kadar soktuğunuzda, çiçeğinizde nem hissetmiyorsanız onu sulamalısınız.

Saksı altlığı ve sulama kovasında dikkat etmeniz gerekenler

Bitkinizin gereksinim duyduğu suyu, çiçeklerin ya da yaprakların üstüne değil de toprağına vermeye dikkat etmeniz de evde çiçek yetiştirmek konusunda önemli bir ayrıntıdır. Uzun zaman kuru kalmaları dışında, aşırı sulanmaları da onları olumsuz etkileyen bir faktördür. Bununla birlikte, saksının alt kısmındaki kapta sürekli olarak su birikmesi de çiçeğinizin köklerinin çürümesine yol açabilir. Sulama sırasında ince uçlu bir kap tercih ederseniz ve geniş bir saksı altlığı kullanırsanız, her şey daha kolay olabilir.

Yapraklara ilgi gösterin

Çiçeğinizin yapraklarına da tek tek ilgi göstermek, sağlıklı şekilde büyümesine katkı sağlar. İlk olarak sağlıklı olanları korumak amacıyla, sararmış, kurumuş ve solmuş yaprakları kesmelisiniz. Büyük yapraklı bitkileri ise hafif şekilde nemli bir bezle, minik yapraklı bitkileri de üzerine yeterli miktarda su püskürtüp, ayda bir ya da iki defa temizlemenizi öneririz. Sonuç olarak çiçeğinizin daha fazla nefes ve ışık almasına izin vermiş olursunuz.

Üç önemli bileşen: Isı, ışık, nem

Doğru şekilde evde çiçek yetiştirmek için ısı, ışık ve nem üçlüsüne dikkat etmeniz gerekir. Çiçeğinizin aldığı güneş ışığı, bulunduğu yerin sıcaklığı ve nem dengesi önemli konulardır. Kaktüsleri saymazsak çiçeklerin büyük çoğunluğu, güneş ışığından direkt olarak değil de dolaylı olarak faydalanmayı severler. İnce yapraklı çiçekler nemli, kalın ve dolgun yapraklı çiçekler ise kuru havayı isterler. Burada da önemli olan çiçeğinizin karakteridir. Onu gözlemleyip, en uygun yeri bulabilirsiniz ancak çiçekler, sık olarak yer değiştirmekten pek hoşlanmazlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski