Asansör Nedir? Asansör Nasıl Çalışır?


İlk olarak 19. yy hayatımıza giren insanları, eşyaları taşıyan ve birçok kullanım alanı bulunan insan hayatına büyük bir kolaylık sağlayan bu mekanizmanın nasıl çalıştığı merak edilen konulardan biridir. Peki, hayatımızı bu kadar kolaylaştıran, hayatımızın birçok alanında kullandığımız, gittiğimiz her yerde kullandığımız bu araç türü nasıl çalışıyor?

Asansör Nasıl Çalışır?

Basit bir kasnaktan doğan, teknolojinin gelişimiyle günümüzdeki haline gelen bir mekanizmadan bahsediyoruz.

Günümüzde de çoğu asansör kasnak gibi çalışıyor. Asansör kabini çok güçlü bir halat ile kontrol sistemine bağlıdır ve kasnak yardımı ile yukarı aşağı hareket edebiliyor. Halatın diğer tarafında genel olarak yarı dolu asansör kabini ağırlığına sahip bir ağırlık bulunuyor.

Bu ağırlık ve kabin birbirini dengeliyor. Asansör, asansör şaftının yanında kılavuz raylar tarafından sabitleniyor. Asansörün düğmesine basıldığında kontrol merkezinde bulunan motor çalışıyor. Bu motoru mekanizmayı her iki yöne de döndürebiliyor. Motor durduğunda, ipler sabitleniyor. Bu sistem büyük çoğunlukla enerjiden tasarruf ediyor ve yıpranmayı en aza indiriyor.

Asansörlerin Avantajları Nelerdir?

Eskiden en fazla beş katlı binalar yapılıyordu, asansörler sayesinde günümüzdeki gökdelenler oldukça gelişmiş durumda. Aslında basit bir mekanizmaya sahip asansörler enerjiden tasarruf sağlıyor. 

Asansör Çeşitleri Nelerdir?

İnsan asansörü, genel olarak evlerde, alışveriş merkezlerinde ve günlük hayatımızda bir çok yerde karşılaştığımız alanlarda kullanılıyor. Yük asansörü, ağır yüklerin daha güvenli taşınmasını sağlıyor, insan hayatını birçok anlamda kolaylaştırıyor. İnşaat alanları, fabrikalar gibi ağır malzemelerin bulunduğu alanlarda kullanılıyor. Hidrolik asansör, yoğun olarak kullanılmıyor. Makine dairesi gibi düzeneğe sahip olmayan bu asansör yük asansörü olarak da kullanılıyor. Elektrikle çalışan ve pompa sistemi ile tetiklenen bir yapıya sahip.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski