Alçıpan Nasıl Yapılır?

Alçıpan; ortası alçı dolu, dış iki yüzü kartonla kaplı levhalara verilen isimdir. Genelde bir yapının iç mekanlarında bölme duvar, asma tavan ve tavan gibi yapı ve dekorasyon işlerinde çok sık kullanılmakta olan pratik ve dekoratif bir yapı malzemesidir. Bu sayede geniş bir kullanım alanına sahiptir. Sağlıklı, çatlama yapmayan, esnek ve hafif bir özelliğe sahiptir. Bulunduğu ortamdaki fazla rutubeti emme özelliğine sahip su bazlı bir malzemedir.

Alçıpan Çeşitleri

Alçıpanlar hazırlanırken içerisinde kullanılan alçı aracının özelliklerine göre suya, ateşe, yangına dayanıklı çeşitleri bulunmaktadır. Bir de ısı ve ses yalıtımı olan alçıpanlarda taş günü veya cam günü kullanılmaktadır.

Duvar Bölme Alçıpan

Bir mekanda odayı ikiye ya da daha fazla sayıda bölmeye ayırmak için kolaylıkla uygulanabilmektedir. Tuğla, çimento ve benzeri inşaat işleriyle uğraşmadan bu uygulama sayesinde rahatça ve kısa sürede yapılabilmektedir. Ve hem daha ekonomik ve konforlu olduğu gibi, hem de kolayca sökülüp, montaj edilebilmektedir.

Asma Tavan Alçıpan

Bir iç mekanın tavan kısmında gerek elektrik tesisat çalışmaları, Gerek ışıklandırma çalışmaları sebebiyle meydana gelen çatlaklar, delikler ve aşınmalar alçıpan sayesinde kolayca kapatılabilir. Ve en önemlisi ışık ve ses sistemlerinin tavanda uygulanmasını kolaylaştırdığı gibi, çok dekoratif ve zarif bir görünüm de kazandırır. Alçıpan uygulanacak tavanlarda herhangi bir özellik olması gerekmez. Tüm ahşap, metal ya da beton yüzeyleri rahatça ve kolaylıkla uygulanabilme özelliğine sahip kaliteli, ekonomik ve pratik yapı malzemesidir.

Alçıpan Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Uygulanacak yüzeyin niteliğine göre ve istenilen özelliklere sahip alçıpan kullanılmalıdır. Yüzeyin iyice temizlenmesi ve düzlenmesi gerekir. Planlı, programlı, ölçümlere uygun, görsel açıdan uyum içinde, teknik kullanılarak, hassasiyetle monte edilmelidir. Alçıpan ile yüzey arasının birbirine iyi yapıştırılmış olması gerekir.

Montaj işlemi bittikten sonra kuruması ve donması beklenilmeli, kuruyana kadar kesinlikle dokunulmamalıdır. Monte edilen alçıpan kuruduktan sonra istenilen renk ve çeşit boya ile boyanabilir. Tabi sert cisimlerle vurulmamalı ve çizilmemesine özen gösterilmelidir. Ses ve ısı yalıtımı istenilen ortamlarda buna uygun alçıpanlar kullanılmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski