Bisiklet nedir? İlk Bisiklet Ne Zaman Bulundu?

Bisiklet, ayak gücüyle çevrilen, tamamen insan gücüyle hareket eden zincir yardımıyla arka tekerleğinden güç alarak hareket eden motorsuz bir taşıttır. Bisiklet ulaşım aracı olarak kullanılmasının yanında bir spor aleti olarak da kullanılır.

Bisikletin Kullanım Alanları Nelerdir?

Bisiklet günümüzde gelişmiş ve kalabalık nüfuslu ülkeler için bulunmaz bir nimet haline gelmiştir. Gerek trafik yoğunluğunun azalması gerekse hava kirliliğinin önemli ölçüde azalması için çokça kullanılmaya başlanmıştır.

Öyle ki hem para tasarrufu sağlarken hem de zaman kazandırmaktadır. Ayrıca hava kirliliğine yol açmamakta ve ulaşım aracı olarak kullanılmasında insan sağlığı için de çok fayda sağlamaktadır.

İlk Bisiklet Ne Zaman Bulundu?

Bilinen ilk bisiklet 1818 yılında Paris' te yapılmıştır. Bu bisikletin hızı insan yürüme hızının 4 katına kadar çıkmaktaydı. Bu bisikletin vites ve pedalı yoktu. Sürücü ayaklarıyla iterek sürüyordu. Dolayısıyla çok fazla bir enerji tasarrufu sağlanmıyor, dengede durmak güçleşiyordu. Aynı dönemden 50 yıl kadar sonra Fransa, Almanya ile olan savaşta bu bisikletleri pedallı olarak kullanmıştır.

Bisiklet Nasıl Yapılır?

Önce bisikletin ana iskeleti için metal borular uygun şekilde kaynaklanır. Metal borular özellikle hafif ve dayanıklı metallerden üretilir. Bu iskelet sele, ön ve arka tekerlekler, zincir ve pedal gibi bileşenleri bir arada tutar. İskelet yapıldıktan sonra metalik boya ile boyanır ve kurumaya bırakılır. Bu arada bisikletin diğer parçaları yapılır. Tekerlekler çelik çember şeklinde bir parça oluşturulur. Göbek denilen bu çemberin tam merkezinden çembere yine çelik tellerle desteklenir. Çember hazırlandıktan sonra bu çemberin hareketini kolaylaştırmak için kauçuktan imal edilmiş lastiği takılır.

Arka tekerleğin göbeğine ön tekerlekten farklı olarak bir çark yerleştirilir. Bu çark pedallardan gelen gücü zincirler yardımıyla arka tekerleğe iletir ve bisikletin hareketini sağlar. Daha sonra pedal düzeneği ana gövdeye takılır. Zincir arka tekerlek ve pedal düzeneğine özenli bir şekilde takılır. Ön tekerleğin üstüne gidon denilen direksiyon takılır. Oturma yeri olarak bilinen sele de bisikletin ortasının arka tekerleğe yakın yerinin üstüne monte edilir. Vidalar yardımıyla bütün parçalar sıkıştırılarak bisiklet hazır hale gelir. Bütün ulaşım araçlarında olduğu gibi kısa bir test sürüşü yapılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski