Asfalt Nedir? Asfalt Nasıl Yapılır?

Asfalt, sıcaklığına göre akışkan ve katı hal arasında bulunan, petrolden elde edilip çakılla karıştırılarak yol yapımında kullanılan bir maddedir. Günümüzde yolların kısa sürede dayanıklı ve düzgün bir hal alması asfalt sayesindedir. Siyah renklidir. Petrol kökenli olduğu için organik kökenli bir maddedir.

Asfalt Nerelerde Kullanılır?

Asfalt kaplama özellikle otoyollar olmak üzere birçok çeşit ara yolda, site içlerinde, otoparklarda, yürüyüş parkurlarında ve hatta spor yapılan basketbol ve tenis sahalarında bile kullanılır.

Asfaltın bütün bu alanlarda kullanılmasının nedeni yere uygulandığında net bir düzlük sağlamasıdır.

Asfalt Nasıl Yapılır?

Günümüzde asfalt uygulama büyük makineler yardımıyla hızlıca yapılabilmektedir. Bu makineler henüz bulunmadan önce kamyonlarla taşınarak mucur ve ya çakıl ile karışık vaziyette işçiler yardımıyla uygulanırdı. Bu yeni teknoloji makineler kamyon kasasına benzeyen bir bölme bulundurur. Bu bölmeye 15- 20 santimetre iriliğinde taş parçaları karışımıyla asfalt eklenir. Makine bu karışımı yola belli bir genişlikte sererek ilerler. Serilen bu karışımın köşeleri yine işçiler yardımıyla düzeltilir.

Fazla olan miktar kürek yardımıyla geri bölmeye eklenir. Yolun özelliğine göre bu karışımın içindeki çakıl ve zift oranı farklılık gösterir. Çok düz olması istenen yollarda zift oranı bir miktar daha fazladır. Dökülen bu asfalt karışımı daha sonra silindir araçların üzerinden geçmesiyle daha düz bir hal alır. Bazı sıkıntılı olabilecek yollarda çökmeler ve çatlamalar olmaması için asfalt uygulanmadan önce yolun alt kısmı taş bir tabaka ile sıkıştırılır. Silindir araçlar, uygulanan asfaltı düzelttikten sonra ince zift püskürtücü araçlarla bir kat daha zift uygulanır ve tekrar silindirlerin geçmesi sağlanır. Bu işlemlerden sonra asfalt yol tamamlanır.

Asfalt Yaması Nasıl Yapılır?

Asfalt bölümler halinde çeşitli etkiler sonucunda çökebilir, çatlayabilir. İşte bu çökmeler ve çatlamalar sonucunda komple yolu asfaltlamak yerine lokal asfalt uygulaması yapılır. Buna asfalt yaması denir. Asfalt yaması çöken bölgeye kürekle doldurulur ve üzerinden silindir aracının geçmesiyle düzeltilerek yolun kusuru giderilir. Bu yamanın yapılabilmesi için asfaltın yine sıcak olması ile sağlanır. Sıcak olan asfalt bir miktar akışkan olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski