Endüstri Devrimi Nerede Ortaya Çıkmıştır? Endüstri Devrimi Sonuçları Nelerdir?

Endüstri devrimi ya da başka bir ifade ile sanayi devrimi ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkmıştır. 18. yüzyıldan itibaren yeni buluşlardan yararlanılarak üretim alanında buhar gücüyle çalışan makinelerin kullanılması ile endüstrinin makineleşmesini sağlamıştır. İlk olarak İngiltere'de doğan ve gelişen endüstri devrimi, 19. yüzyılında başından itibaren diğer Avrupa ülkelerine de yayılmıştır.

Endüstri devriminin İngiltere'de doğmasında bir takım siyasi, ekonomik ve sosyal sebepler etkili olmuştur. Yönetim biçimi olarak anayasal monarşi ile idare edilen ülkede; ticaretin gelişmesi için serbest rekabet ortamı yaratılmıştır. Ancak ihtiyaçların artması ve çeşitlenmesi üretimin yaygınlaştırılmasını sağlamıştır. Üretimde kullanılan insan ve hayvan gücünün yetersizliği farklı enerji kaynaklarının kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu ihtiyaçlar sayesinde yeni buluşlardan yararlanılarak fabrikalarda buhar makineleri kullanımı yaygınlaştırılmıştır. Buhar makineleri ile demir ve kömür gibi ham maddelerin işlenmesi sanayinin gelişmesine, su gücünün kullanılamadığı coğrafyalarda dahi fabrikaların açılabilmesine imkan yaratmıştır. 

Endüstri Devriminin Ortaya Çıkmasını Sağlayan Başlıca Etkenleri 

Sanayi için gerekli demir ve kömür gibi ham maddeler açısından zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan İngiltere'nin denizcilik alanında etkinliği, ham maddelerin taşınması ve işlenmesinde etkili olmuştur. Demiryolu taşımacılığına ek olarak ham maddelerin ve üretim sonucu elde edilen ürünlerin deniz aşırı coğrafyalara ulaştırılabilmesi sanayi ürünlerinin pazar alanını genişletmiştir. Sömürge devletlerin iş gücüne olan katkısı ile üretimde süreklilik sağlanabilmiştir. 

Tekstil üretiminin gelişmesi, buhar makinelerinin kullanılmasına başlanması ve demir üretiminin yaygınlaşması endüstri devriminin ortaya çıkması başlıca etkeni olmuştur.

Endüstri Devrimi Sonuçları

Endüstri devrimi ile üretimin farklı alanlarında iş gücü ihtiyacının doğması kırsal alanlarda yaşayanların şehirlere göç etmesine yol açmıştır. Bu duruma bağlı olarak 1800 ile 1900 yıllar arasında Birleşik Krallık nüfusunun yarısı sanayileşmiş kuzeydeki bölgelerde yaşamaya başladığı görülmüştür. Kırsal alanlardan şehirlere yönelen bu göç dalgası İngiltere’nin bir tarım ülkesinden bir sanayi ülkesi hâline gelmesini sağlamıştır. Böylece sanayi, insan ve hayvan gücü ile ilerlerken yerini petrol, elektrik ve buhara dayalı yeni bir sanayi haline getirildi. Aynı zamanda sermaye birikimi olan kişiler ise elindeki varlıklarını fabrikalara yatırım yapmaya başladı. Fabrikalaşma sayesinde üretilen mal ve hizmetler bu sayede artmaya başladı.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski