Porselen Nedir? Özellikleri ve Seramikle Farkları Nelerdir?

Porselen

Porselen seramiğe göre daha yoğun içeriklidir. Yoğun içerik olmasından dolayı hem soğuğa hem de neme daha dayanıklıdır. Porselen seramiğe göre çok daha yüksek sıcaklıkta pişirilir. Porselen zemin olarak oldukça pürüzsüzdür. Ayrıca seramiğe göre daha incedir. Porselen hem renk olarak hem de görünüş olarak diğer türlerine nazaran daha estetik durumdadır.

Porselen grubunun ilk ve en ilkel ürünleri tuğla, balçık ve kerpiç tuğlalardır.

Bu aşamalardan en basit olanı porselendir. Porselen de kaolin adı verdiğimiz hamurun kolay yoğurulmasını, şekil almasını ve rengini sağlayan ham madde olarak geçmektedir. Bunun dışında bir de kuvars adı verdiğimiz bir ham madde vardır.

Bu ham maddenin ise iskelet yapıcı özelliği bulunmaktadır. Bir de son olarak feldispat adı verdiğimiz bir ham madde mevcuttur. Bu ham madde ise porselen yapımında hamurun sert, camsı, ısıya ve her türlü kimyasal etkilere karşı korunmasını sağlamaktadır.

Porselen renk olarak açık renkli ve tam beyaz olduğundan solma durumu daha azdır. Porselen türü maddeler çok soğuk havalarda çatlamaktadırlar. Ancak porselen diğer türlerine göre soğuk havada oldukça dayanıklıdır. Porselen yapı olarak saydam ve şeffaftır. Porseleni 3 ana başlıkta incelemek mümkündür. Bunlar;

Sert macunlu porselen, yumuşak macunlu porselen, kemik porselen.

Porselen ve seramiğin arasındaki farklar nelerdir?

·         Porselen ve seramik her ikisi de killi topraktan yapılır ancak seramik ısıtılarak sertleştirilme sonucu elde edilir,

·         Porselen ise seramiğe göre daha yüksek sıcaklıkta elde edilir.

·         Porselen seramiğe göre daha dayanıklıdır.

·         Porselen renk olarak daha şeffaf ve beyazdır.

·         Seramik mat ve donuktur.

·         Porselen yüzey olarak porselenden daha yumuşak ve pürüzsüzdür.

·         Porselen seramiğe göre soğuğa, çatlamaya ve donuklaşmaya daha dayanıklıdır.

·         Porselen malzeme olarak seramikten daha hafiftir.

·         Seramik gözenekli ve deliklidir.

·         Porselen maddesi 1400 derecede pişirilir ve ışık geçirme özelliğine sahiptir ayrıca seramiğe göre çok daha sağlıklı bir maddeye sahiptir.

·         Porselen ve seramiğin hem yapılış aşaması hem de maddesi tamamen farklıdır.

·         Seramik uzun süre kullanımı gerçekleştirildikten sonra yıkamadan kaynaklı su geçirgenliğine sahiptir ve su geçirdiğinden dolayı kabararak şişmektedir.

Porselen ve seramik aynı gibi dursa da aslında yapı olarak da görünüş olarak da birbirinden çok farklıdır. Çoğu kişi porselen ve seramiği hep karıştırmaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski