Menekşeler Hakkında Bilgi

MENEKŞE SAKSISI NASIL OLMALIDIR?

Menekşelerin kökleri uzun değildir. Bu nedenle saksı seçerken geniş ağızlı olmasına ve derin olmamasına dikkat edilmelidir. Saksının altında mutlaka drenaj deliklerinin olması gerekir. Aksi takdirde menekşeleriniz ölebilir. Çünkü nem dengesi menekşeler için çok önemlidir. Bu yüzden sırlı saksıları tercih etmeniz menekşelerinizin ömrünün uzun olmasını sağlar.

MENEKŞE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR?

Menekşeleriniz için bahçe toprağını tercih etmemelisiniz. Çünkü menekşe toprağı köklere bol oksijen sağlamalı, nem tutmalı ve hafifi olmalıdır. Menekşeler nemli toprağı daha çok severler. Bu nedenle menekşeleriniz için nemli ve yoğunluğu düşük olan torflu toprak hazırlamalısınız.

MENEKŞELER İÇİN ORTAM NASIL OLMALIDIR?

Menekşeler aydınlık ortamları severler. Fakat dik gelen güneş ışınlarından hiç hoşlanmazlar. Menekşeler için perde arkasından gelen ışıklı ortam idealdir. Menekşeleri konumlandırmak çiçek açması için önemlidir. Yakıcı güneşten korumak ve çiçek açması için doğu penceresi en uygun yerdir. 

Menekşeler iç mekan bitkileridir. En iyi gelişimlerini gündüz 21-27 derece, gece 16-21 derece sıcaklıklarda yaparlar. Havanın çok sıcak veya çok soğuk olduğu ortamlarda büyüyemezler. Sıcaklığın 15 derecenin altında ve 27 derecenin üstünde olduğu ortamlarda büyümeleri yavaşlar.

MENEKŞELERİN SULANMASI NASIL OLMALIDIR?

Menekşelerdeki en önemli konu sulamadır. Menekşeler genellikle ya az sulanmadan ya da çok sulanmadan dolayı ölürler. Bu yüzden menekşenizin toprağı nemliyse sulamaya gerek yoktur. Mevsime göre menekşelerinizi sulama sıklığını ayarlayabilirsiniz. Yaz aylarında haftada 2 kez (3 günde 1), kış aylarında ise haftada 1 kez sulamanız yeterli olacaktır.

MENEKŞE NASIL ÇOĞALTILIR?

Menekşe çoğaltmanın 2 yolu vardır. Her iki yolunda kendine göre artıları ve eksileri vardır.

1.MENEKŞE ÇOĞALTMA YÖNTEMİ

Sağlıklı bir menekşe yaprağı bulun. Yaprağı ayırmak için keskin bir bıçak yardımıyla diğer yapraklara zarar vermeden kesin. Temiz bir şişenin içini oda sıcaklığındaki suyla doldurun ve kestiğiniz yaprakları şişenin içine sap kısmı gelecek şekilde koyun. Dikkat edilmesi gereken yaprakların suyun içine girmemesidir. Daha sonra şişeyi direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde bekletin. Yaprakların 2-4 hafta sonra köklenmiş olduğunu göreceksiniz. Kökler oluştuktan sonra her bir yaprağı küçük saksılara dikebilirsiniz. Toprağın aşırı killi ve kumlu olmamasına dikkat ediniz. Toprağınızı doğal gübreyle iyileştirebilirsiniz.

2.MENEKŞE ÇOĞALTMA YÖNTEMİ

Sağlıklı bir menekşe yaprağını kestikten sonra, yaprakları doğrudan nemli toprağı olan saksının içine dikebilirsiniz. Burada önemli olan sap kısımlarının en az 2 cm toprağın içinde olmasıdır. Köklendirme hormonlarını kullanmaya gerek yoktur. Menekşeler için nemli ortamın olması köklerinin hızla büyümesi için yeterlidir. Nemli ortamı sağlamak için saksının üzerini kapatacak şekilde naylon poşet geçirmeniz yeterli olacaktır. Bu yöntemle menekşeleriniz 2-4 hafta içerisinde köklenip büyümeye başlayacaktır. 


 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski