Fotoğraf Makinenizle Daha Güçlü Fotoğraflar Oluşturmak İçin Negatif Alanı Kullanmanın 6 Yolu

Konu çerçevede çok az yer kapladığında fotoğrafçıların nasıl bu kadar güçlü fotoğraflar oluşturduğunu hiç merak ettiniz mi? Basitçe Negatif Alan kullanıyorlar bir duruş ve denge duygusu yaratırken konunuza dikkat çekmenize yardımcı olan güçlü bir kompozisyon tekniği. Bu makalede, kendi anımsatan görsellerinizi oluşturmak için bu tekniği nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.

Negatif Alan Nedir?

Negatif alan kavramını anlamak için önce pozitif alanın ne olduğunu anlamalısınız.

 Yani, görüntünüzdeki özne veya özneler veya odak noktalarınız. Tersine, negatif boşluk esasen konunuzun etrafındaki veya birden çok konu arasındaki alanlardır. Örneğin, aşağıdaki fotoğrafta, iki adam bizim öznemiz ve bu nedenle Pozitif Alanı işgal ediyor. Diğer her şey, yani beyaz arka planın genişliği Negatif Uzay'dır.

Bu ayrımı anlamak, çevrenizdeki alanları değerlendirmenize izin verdiği için önemlidir. Ardından, resimlerinizi geliştirmek için bu alanları yaratıcı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Daha sonra, resimlerinizi bir sonraki seviyeye taşımak için negatif alanı kullanabileceğiniz belirli yolları inceleyeceğiz.

1. İzleyicilerinizin Gözünü Konunuza Çekin

İyi fotoğrafçılık, fotoğrafçının izleyicilerin görüntülerini anlamalarına yardımcı olma yeteneğine bağlıdır.

Sığ alan derinliğine sahip portreler, görüntüde gerçekten önemli olan şeylere odaklanmanıza yardımcı olur. Negatif alan kullanmak, öznenin arka plandan izolasyon hissini büyük ölçüde artırır.

Negatif alan, bir fotoğrafın ana konusunu vurgular ve tanımlar ve izleyicinin gözünü ona çekmeye yardımcı olur. Kompozisyonu temizleyerek, görüntüye öznenin nefes alması ve izleyicinin ilgisini çekmesi için alan sağlarsınız.

2. Negatif Alan Kullanarak Kompozisyon Bir Denge Oluşturun

Aşçılıkta mükemmel bir öğünün farklı tat türleri arasında bir denge vardır; tuzlu tatlıyı dengeler, asit yağı keser. Aynı şey iyi düzenlenmiş fotoğraflar için de geçerlidir; farklı unsurları dengelerler.

Fotoğrafçılık için zor ve hızlı kurallar yoktur, ancak iyi bir temel kural, bireysel konu ne kadar büyükse, etrafında o kadar fazla alanınız olması gerektiğidir. Bunun eşit olarak yayılması gerekmez ve farklı alan tahsilleri ile deneyler yapmak, bir fotoğrafçı olarak çok yönlülüğünüzü gerçekten artırabilir.

3. Ölçek Anlayışı Aktarmak İçin Negatif Boşluk Kullanın

Bir görüntüdeki alanı kullanmanız, bir dahil etme veya dışlama hissi yaratabilir. Önemli miktarda negatif alan kullanmak, öznelerin ölçeğini arka planlarına göre vurgulamak için kullanılabilecek bir izolasyon hissi uyandırmanıza yardımcı olabilir.

Yüksekten çekim yaparken, insana karşı çevre hissini gerçekten geliştirmek için izleyicinizin konunuzun etrafındaki boşluklarla ilgili önyargılarını kullanabilirsiniz.

Çekimi başka türlü rahatsız edici unsurlardan makul ölçüde uzak tutmak, bu etkiyi gerçekten büyütebilir ve negatif alanı kontrastı vurgulamak için mükemmel bir araç haline getirir.

4. Resminize Hareketi Tanıtmak İçin Negatif Boşluk Kullanın

Çerçevenin içine veya dışına hareket katılması, bir beklenti ve dinamizm duygusu yaratabilir. Hareketsiz bir görüntüde bile hareket önermek için negatif boşluk kullanabilirsiniz. Öznenizi çerçevenin kenarına yerleştirmek bir seyahat yönü önerebilir. Hangi kenarı kullanacağınız, öznenin ve fotoğrafın izleyiciniz tarafından nasıl yorumlandığını etkileyebilir.

Çerçeveye giren bir özne, çıkmak üzere olduklarına kıyasla görüntüye çok farklı bir his verebilir. İkincisi, görüntüye bir aciliyet duygusu verir, ilki daha fazla düşünme alanı sağlar. Merkezi figürler bazen bir belirsizlik havası alabilir.

Yeterli miktarda yaya trafiği olan boş bir duvar bulun ve konuların geçmesini bekleyin. Ardından, farklı kadrajlama çekimleri deneyin ve nihai görüntüler hakkında düşünün. Ayrıca, kafanızda bir hikâye oluşturmaya çalışın: Nereye gidiyorlar ve neredeler? Bu soruları sormak, görüntünün arkasındaki hikâye hakkında başka sorulara yol açar ve kompozisyon seçimlerinizde size yardımcı olabilir. Negatif alan kullanarak istediğiniz hikâyeyi dikkatiniz dağılmadan anlatın.

5. Gizemli Bir Hava Yaratın

Bir görüntünün koyu ve açık alanları arasındaki dengeyi vurgulamak için siluetler veya sert ton kontrastları kullanın. Bu, dramatik bir kompozisyon yaratabilir ve izleyiciye bir gizem duygusu katabilir.

Bu gizem havasından yararlanmak için iyi bir teknik, güneşli bir gökyüzüne ateş etmektir. Parlak gökyüzü için çekiminizi pozlamak hem nesneyi hem de arka planı etkili bir şekilde kontrast oluşturan negatif alanlara dönüştüren ve çok daha belirsiz ve gizemli bir görüntü oluşturan ağır siluetler oluşturacaktır.

Bu, net bir konu ve büyük miktarda negatif alan olduğunda en iyi sonucu verir. Bir görüntü çok meşgulse, bu teknik görüntüde odak kaybına neden olur.

6. Farklı Bir Perspektiften Çekim Yaparak Negatif Alan Yaratın

Fotoğrafik bir zihniyetle etrafınızdaki dünyaya gerçekten bakmaya başladığınızda, her yerde şekiller, desenler ve açıları görmeye başlayacaksınız. Sonuç olarak, bu yaratıcı yaklaşım bir nesnenin ne olduğundan bağımsız hale gelir ve onun diğer nesnelere karşı oluşturduğu kalıpları ve bunlar arasındaki negatif boşluğu görmeye başlarsınız.

Fotoğraflarınıza negatif alan getirmenin bir yolu, çok düşük veya çok yüksek bakış noktalarından çekim yapmaktır. Bu, nesneler arasında ilginç alanlar yaratır ve özneler abartılı yeni manzaralar haline gelebilir. Bu oldukça soyut ve dokusal sonuçlar verebilir.

Sonuç

Negatif alan, fotoğrafınıza kontrastlar getirme fırsatı sağlar. Örneğin, özne ile etrafındaki boşluk veya ışık ile karanlık veya renkler ve şekiller arasındaki kontrast. Nerede ve nasıl kullanılacağı size ve en iyi nasıl uygulanacağını düşündüğünüze bağlıdır.

Sahnenizin tam olarak ne kadarının negatif alana verilmesi gerektiğine dair kesin kurallar yoktur. Örneğin, negatif alanın sade olması gerekmez- basitçe odak dışı olabilir. Dolayısıyla, sığ bir alan derinliğiyle işlek bir sokakta çekilen doğru atış, yukarıda tartıştığımız aynı faydaları sağlayabilir.

Bu teknikler, bir fotoğrafçı olarak araç çantanızda olması gereken tekniklerdir, ancak tek bir tekniğe fazla takılmamaya çalışın. Öyleyse, konunuzun etrafındaki alanı deneyin, kompozisyonla oynayın ve hikayenizi şekillendirmek için bu öğeleri kullanın. Pozitif ve negatif alan arasında bir denge oluşturabildiğiniz sürece, fotoğraflarınızı bir sonraki seviyeye yükseltme şansınız var. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski